BIO
you're reading...

Καλλιεργιες λαχανικων

Καλλιέργεια Κουκιών (Broad Bean)

Καλλιέργεια Κουκιών

Απομεινάρια  του κουκιού έχουν βρεθεί στο Ισραήλ που χρονολογούνται από το 6.500 π.χ.  Αυτό κάνει το ταπεινό κουκί ένα από τα πρώτα λαχανικά που καλλιεργήθηκαν. Είναι εξαιρετικά εύκολο να αναπτυχθούν και αρχίζουμε να έχουμε συγκομιδή από τα μέσα Φεβρουαρίου . Χρήσιμα, επειδή πολλά λαχανικά δεν είναι διαθέσιμα στον κήπο εκείνη την εποχή του έτους. Φρέσκα κουκιά είναι εξαιρετικά θρεπτικά και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Οι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι όταν ένα άτομο πέθανε η ψυχή του προσωρινά διέμενε σε κουκιά πριν από το πέρασμα στην επόμενη ζωή.Ανήκει στα ψυχανθή όσπρια και έχει δύο εναλλακτικές καλλιέργειες, για τις οποίες τα τελευταία χρόνια φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Η καλλιέργειά του σαν όσπριο, ανακτά το χαμένο χρόνο, δεδομένης της αύξησης της ζήτησης, αλλά και των τιμών παραγωγού. Σαν κτηνοτροφικό φυτό δε, το κουκί έχει μόνο σημαντικά πλεονεκτήματα.

Προσοχή

Από την κατανάλωση κουκιών, αν στο αίμα κάποιου λείπει κάποιος παράγοντας θα πάθει την γνωστή ασθένεια ”κυάμωση” που μπορεί να είναι θανατηφόρος.

Κτηνοτροφικά κουκιά

Μπορεί η σπορά κτηνοτροφικών φυτών, όπως το κουκί, το ρεβίθι, το μπιζέλι και το λούπινο, να είναι χρονοβόρα, ωστόσο σύμφωνα με τους επιστήμονες αποφέρει πολλά οφέλη. Επειδή το έδαφος και οι κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας είναι ιδανικές για την ανάπτυξη τους, χωρίς την άμεση φροντίδα και προστασία απ’ τον άνθρωπο, εξοικονομούνται χρήματα και νερό. Ως κτηνοτροφικό φυτό το κουκί είναι μιας υψηλής απόδοσης βραχυπρόθεσμη καλλιέργεια με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Τα κτηνοτροφικά κουκιά χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για τη διατροφή των ζώων, είτε αυτά προορίζονται για πάχυνση είτε για γαλακτοπαραγωγή. Κι αυτό γιατί, αποτελούν πλούσια πρωτεϊνούχα τροφή με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από 26 μέχρι και 34%.Το πλεονέκτημά του όμως να αναπτύσσεται με πολύ ικανοποιητικές αποδόσεις, σε εδάφη ξηρικά, όπου άλλες καλλιέργειες παρουσιάζουν δυσκολίες, αλλά και η μεγάλη και πλούσια παραγωγή καρπού για ζωοτροφή, κάνει τους κτηνοτρόφους να το προτιμούν. Τα κτηνοτροφικά κουκιά σπέρνονται το φθινόπωρο, τον Νοέμβριο συγκεκριμένα, την ίδια εποχή με τα χειμερινά σιτηρά. Σπέρνονται με σπαρτική μηχανή σε γραμμές που απέχουν περίπου 40 εκ., επί των γραμμών 15 εκ περίπου και σε βάθος 5 εκ. Στις ψυχρές περιοχές καλό είναι η σπορά να γίνεται νωρίς την άνοιξη. Η ποσότητα του σπόρου ανά στρέμμα είναι 8 με 12 κιλά το στρέμμα.

Κουκιά όσπρια

Το λατινικό της όνομα είναι Vicia faba.Τα κουκιά είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν που λίγοι ξέρουν να απολαύουν καθώς για πολλά χρόνια το ακολουθούσε η προκατάληψη ότι είναι επικίνδυνο. Τρώγονται και φρέσκα όπως και τα φασόλια αλλά υπάρχουν μοναδικές συνταγές και για τα ξερά που θα ικανοποιήσουν ακόμα και τους πολύ απαιτητικούς. Ο καρπός είναι κοντός, χοντρός, και άμισχος και περιέχει έως 10 μεγάλα ογκώδη σπόρια, τα γνωστά κουκιά. Η θρεπτική αξία των κουκιών είναι μεγάλη αφού είναι πλούσια σε πρωτεΐνες. Κάθε καρπός περιέχει νερό 72%, πρωτεΐνες 8%, υδατάνθρακες 20%, φυτικές ίνες 5%, φυτικά έλαια 1%. Είναι πλούσια σε φολικό οξύ (104 mg ανα 100 γρμ), φωσφόρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, χαλκό, κάλιο, νάτριο, σίδηρο. Περιέχει επίσης λιπαρά οξέα ω6 152 mg/100γρ και ω3 12.0 mg/100γρ. Αν κόψετε τις κορυφές των φυτών όταν εμφανιστούν οι πρώτοι καρποί, θα οδηγήσει στο να έχετε πιο πλούσια σοδειά.

Χλωρή Λιπανση

Τα κουκιά θεωρούνται ότι είναι από τα καλύτερα φυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για χλωρή λίπανση. Μέλος της οικογένειας των ψυχανθών που χτίζει το έδαφος και αφήνει άμεσα διαθέσιμο άζωτο για τις καλλιέργειες. Το φυτό είναι σε θέση να συλλάβει μεγάλες ποσότητες αζώτου από τον αέρα και να τις αποθηκεύσει στις ρίζες του ( στις ρίζες των φυτών αναπτύσσονται άφθονα φυμάτια αζωτοβακτηρίων ), ενώ οι βαθιές διεισδυτικές ρίζες του συμβάλουν στον αερισμό του εδάφους. Τα κουκιά μεγαλώνουν γρήγορα δημιουργώντας ένα πυκνό θόλο και θα συναγωνίζονται τα ζιζάνια. Είναι μια βραχυπρόθεσμη καλλιέργεια, που απαιτεί μόνο 10 με 14 εβδομάδες καλλιεργητική περίοδο. Καλλιεργούνται στο έδαφος σε χλωρή κατάσταση και σε στάδιο ανθοφορίας. Η χλωρή ύλη περιέχει θρεπτικά συστατικά που αποσπώνται σιγά – σιγά και αφομοιώνονται από τα φυτά που καλλιεργούμε.

Η Βιολογική Καλλιέργεια είναι μια μέθοδος καλλιέργειας η οποία ελαχιστοποιεί ή αποφεύγει πλήρως τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων, ρυθμιστών ανάπτυξης των φυτών, ορμονών καθώς και πρόσθετων ουσιών στις ζωοτροφές

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΕΣ